همسویی استاندارد ESRS ،ISSB و GRI برای سادهسازی گزارشگری
در زمانهای اخیر، چشم انداز گزارش پایداری با سردرگمی شناخته شده است زیرا سازمانها با چارچوبها و استانداردهای بیشماری دست و پنجه نرم میکنند. این پیچیدگی منجر به انبوهی از چالشها شده، از مشکلات در میان تهیهکنندگان گزارش گرفته تا چالشهای بزرگی که سرمایهگذاران در استخراج اطلاعات با آن مواجه هستند. با این حال، در دوره جدید، سه استاندارد جهانی معرفی شده است: ESRS ،ISSB و GRI.
هر استاندارد مجموعهای متمایز از معیارها و الزامات را به همراه دارد که شرکتها موظف به گزارش آنها هستند. در نتیجه، این نه تنها به سردرگمی در شرکتها افزود، بلکه برای خوانندگانی که سعی میکردند گزارشها را درک کنند، چالش ایجاد کرد. در این مقاله، به قابلیت همکاری این استانداردها پرداخته و از نحوه سادهسازی پیچیدگیهای گزارش پایداری، پرده برداری میکنیم.
استانداردهای متنوع و چالشهای ذینفعان
به عنوان مثال، یک شرکت ممکن است تصمیم بگیرد به استانداردهای ابتکار گزارشگری جهانی (GRI) و هیئت استانداردهای حسابداری پایداری (SASB) پایبند باشد و از چارچوب گزارشدهی یکپارچه (IR) استفاده کند، همه اینها در عین همسویی با گروه ویژه افشای مالی مرتبط با آب و هوا (TCFD) برای برآورده کردن انتظارات ذینفعان مختلف است.
با این حال، این رویکرد منجر به فشار و چالش در میان تهیه کنندگان گزارش میشود زیرا که مجبور هستند دادههای متعددی را از GRI و SASB جمعآوری کنند. همچنین به طور همزمان، باید اطمینان حاصل کنند که گزارش کلی با چارچوبها و توصیههای IR و TCFD مطابقت دارد. ذینفعان کلیدی گزارش، مانند سرمایه گذاران نیز، در استخراج اطلاعات مربوطه از دادههای گسترده گزارش شده توسط شرکت با چالشهایی مواجه هستند.
علاوه بر این، مقایسه اطلاعات بین شرکتها با استفاده از استانداردهای مختلف دشوار است. با درک نیاز به اصول پایه جهانی استاندارد شده، سه استاندارد جهانی پدید آمدهاند: هیئت استانداردهای بین المللی پایداری (ISSB)، استانداردهای گزارش دهی پایداری اروپا (ESRS)، و GRI.
استانداردهای جهانی و اهداف آنها
هدف اصلی ISSB، بخشی از بنیاد IFRS، توسعه استانداردهای قابل مقایسه و سرمایهپسند در سطح جهانی است. برای دستیابی به این هدف، ISSB SASB، TCFD و IIRC را در محدوده خود گنجانده است، که همه آنها به طور گسترده توسط جامعه سرمایه گذاران مورد پذیرش قرار گرفتند. ISSB مجموعهای از استانداردها، S1 و S2 را منتشر کرده است و فعالانه روی استانداردهای موضوعی اضافی کار میکند.
ESRS که توسط EFRAG توسعه یافته و برگرفته از دستورالعمل گزارشدهی پایداری شرکتی (CSRD) است، توسط کمیسیون اروپا در 31 ژوئیه 2023 تصویب شد و متعاقباً توسط پارلمان اروپا در اکتبر به تصویب رسید.
ابتکار گزارشگری جهانی (GRI) که در سال 1997 تأسیس شد، اولین ابتکاری بود که بر گزارشدهی پایدار توسط شرکتها تمرکز کرد. پس از اینکه اصطلاح ESG در اواسط دهه 2000 مطرح شد، GRI شروع به تمرکز بر موضوعات ESG کرد. هیئت استانداردهای پایداری جهانی این استاندارد (GSSB) هر سه سال یک بار برنامه کاری جدیدی را برای بررسی استانداردهای GRI موجود و توسعه استانداردهای جدید انجام میدهد. در حال حاضر، GRI در حال انتشار یک طبقهبندی جدید برای تسهیل گزارش دیجیتال است.
چالش: قابلیت همکاری و همسویی
برای درک دامنه این سه استاندارد: ESRS برای تقریباً 50000 شرکت فعال در اتحادیه اروپا اعمال میشود، GRI در حال حاضر توسط حدود 10000 شرکت استفاده میشود، و ISSB در حال پذیرش در چندین حوزه قضایی است که انتظار میرود دهها هزار شرکت را تحت تأثیر قرار دهد.
این سؤال پیش میآید که: اگر شرکتی در حال حاضر از GRI استفاده میکند و در حوزههایی فعالیت میکند که نیاز به پیروی از ESRS و ISSB دارند، آیا آنها نیاز به جمعآوری مجموعههای متمایز از داده و اعمال چارچوبها و اصول مختلف هنگام تهیه گزارشهای خود دارند؟
با درک این چالش، ISSB، ESRS و GRI برای اطمینان از درجه بالایی از قابلیت همکاری و همسویی بین استانداردها همکاری نزدیکی داشتهاند.
همکاری ISSB – ESRS
EFRAG، کمیسیون اتحادیه اروپا و ISSB با هم کار کرده اند تا این دو استاندارد را تا حد امکان هماهنگ کنند. چند تفاوت اساسی بین این دو استاندارد وجود دارد، با توجه به اینکه ISSB بیشتر برای سرمایه گذاران هدف قرار میگیرد در حالی که ESRS برای مجموعه گستردهتری از ذینفعان است.
متریالیتی مالی مورد استفاده در مفهوم متریالیتی مضاعف(دوگانه) ESRS با تعریف متریالیتی مالی که توسط ISSB استفاده میشود، مطابقت دارد. ISSB در حال حاضر 2 استاندارد را منتشر کرده است، S1 به طور کلی بر پایداری، و S2 بر تغییرات آب و هوایی تمرکز دارد، ESRS نیز بر این تمرکز کرده است. هر دو استاندارد تغییر اقلیم به طور خاص، S2 در ISSB، و E1 در ESRS، پایه مفهومی مشابهی دارند و به شدت به توصیههای TCFD متکی هستند، بنابراین به درجه مناسبی از همسویی دست مییابند.
همانطور که توسط ESRS ذکر شده است، “درجه بالا از همسویی و قابلیت همکاری بین ESRS و دو استاندارد ISSB به طور قابل توجهی ریسک الزام به گزارش به طور جداگانه تحت استانداردهای ISSB را برای گزارشهای مطابق با ESRS کاهش میدهد.”
یک جدول نقشه راه منتشر شده است که الزامات IFRS و ESRS را به ویژه در مورد تغییرات آب و هوا ترسیم میکند. از طریق این اقدامات، ISSB و همچنین EFRAG و کمیسیون اروپا سعی کردهاند از درجه بالایی از همسویی و کاهش تکرار برای شرکتهایی که نیاز به استفاده از هر دو استاندارد دارند اطمینان حاصل کنند.
انتظار میرود راهنماییهای بیشتری در مورد قابلیت همکاری بین دو استاندارد منتشر شود، زیرا هر دو تهیه کننده استاندارد به اهمیت همسویی بین دو استاندارد پی بردهاند.
همکاری ESRS – GRI
با توجه به این واقعیت که هر دو ESRS و GRI گروه بسیار گستردهتری از ذینفعان را خطاب قرار میدهند، درجه بالایی از همسویی بین این دو وجود دارد. GRI در توسعه استانداردهای ESRS با EFRAG همکاری نزدیک داشته است.
زمانی که ESRS توسط پارلمان اروپا به قانون تبدیل شد، GRI بیانیهای رسمی منتشر و از آن استقبال کرد. پیش از این، در ماه سپتامبر، GRI و ESRS بیانیه مشترکی درباره قابلیت همکاری منتشر کرده بودند.
طبق این بیانیه: «به دنبال الزام CSRD برای اتخاذ رویکرد متریالیتی مضاعف و در نظر گرفتن استانداردهای موجود، تعاریف، مفاهیم و افشای ESRS و GRI در مورد تأثیرات به طور کامل یا زمانی که همسویی کامل به دلیل محتوای دستور CSRD ممکن نبود، نزدیکتر شده است.
گزارشگران GRI موجود برای گزارش تحت ESRS به خوبی آماده خواهند بود. نهادهایی که تحت ESRS گزارش میدهند با ارجاع به استانداردهای GRI به عنوان گزارش تلقی شده و بنابراین از بار گزارش دهی چندگانه جلوگیری میکنند.»
با شروع مفهوم ارزیابی متریالیتی دوگانه یا مضاعف در ESRS، اهمیت متریالیتی با الزامات ارزیابی متریالیتی معرفی شده توسط GRI مطابقت دارد. علاوه بر این، پیشنویس «شاخص قابلیت همکاری GRI-ESRS» منتشر شده است که به الگویی از الزامات GRI و ESRS کمک میکند.
این موضوع نشان میدهد که این دو استاندارد چقدر با هم هماهنگ هستند و هر گزارشگری که از یکی از استانداردها استفاده میکند، میتواند به راحتی با استفاده از هر دو استاندارد بدون تلاش اضافی گزارش دهد.
همکاری ISSB-GRI
ISSB و GRI تفاهم نامهای دارند که دو تنظیم کننده استاندارد را متعهد به هماهنگی و کار بر روی دستیابی به قابلیت همکاری بین دو استاندارد میکند. به عنوان بخشی از این تفاهم نامه، دو سازمان جلسات منظم برنامهریزی شدهای را برای بحث در مورد موضوعات برگزار میکنند.
این دو نهاد در حال کار بر روی اسناد راهنمایی برای تهیه کنندگان گزارش هستند که از هر دو استاندارد برای همسو کردن افشاها، مفاهیم و تعاریف استفاده شده استفاده خواهند کرد. مقایسه الزامات نیز در اسناد راهنمایی وجود دارد.
GRI و ISSB همچنین یک آزمایشگاه نوآوری پایداری (SIL) در سنگاپور ایجاد کردهاند که آموزش، تحقیق و نوآوری در زمینه پایداری را امکانپذیر میکند.
جمعبندی
در حالی که هنوز یک استاندارد جهانی یکسان وجود ندارد، تفاوت اصلی اکنون با قبل این است که سه ارائه دهنده استاندارد که برای ایجاد یک خط پایه جهانی به میدان آمدهاند، برای دستیابی به سطح بالایی از قابلیت همسویی نزدیک همکاری دارند.
بنابراین، تهیهکنندگان گزارشهای ESG میتوانند از هر یک یا همه 3 استاندارد استفاده کنند، با علم به اینکه درجه بالایی از همسویی بین این سه استاندارد وجود دارد و از این رو نیازی به فرآیندهای جداگانه برای جمعآوری دادهها و تهیه گزارش نیست.
بنیانگذار مجموعه ندای توسعه، اولین دارنده گواهینامه تخصصی تنظیم گزارش پایداری از سازمان GRI۲۰۲۲ در ایران است. در صورت تمایل و نیاز به مشاوره بیشتر در این زمینه با کارشناسان ندای توسعه در تماس باشید.