استاندارد جدید گزارش پایداری مالی IFRS را بهتر بشناسیم
فهرست مطالب
زمان مطالعه: 7 دقیقه

آشنایی با استاندارد گزارش اطلاعات پایداری مالی (ifrs) و غیر مالی

بنیاد IFRS یک سازمان غیرانتفاعی است که برای توسعه استانداردهای افشای پایداری و حسابداری با کیفیت بالا، ایجاد شده است. گزارش‌های تهیه شده بر اساس این استاندارد  قابل درک، قابل اجرا و در سطح جهان پذیرفته شده هستند.

پایداری و اطلاعات غیر مالی به یکی از مسائل بسیار مهم در بین صاحبان کسب و کار، سرمایه گذاران، مصرف کنندگان و تنظیم کننده‌ها تبدیل شده است. متخصصان بازار سرمایه به طور فزاینده‌ای اطلاعات غیرمالی را در اولویت قرار می‌دهند. سرمایه‌گذاران، تنظیم‌کننده‌ها و بانک‌ها به دنبال استانداردسازی، جهت پاسخگویی و گنجاندن محرک‌های غیرمالی در رتبه‌بندی‌ها و مقررات خود هستند. افزایش تمرکز جهانی نسبت به تغییرات آب و هوایی، حقوق بشر و همچنین بحران کووید-19 اهمیت این استانداردها را دو چندان کرده است.

بنیاد IFRS تشکیل هیئت استانداردهای بین المللی پایداری ISSB را اعلام کرد که به موازات هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی تحت بنیاد IFRS تشکیل خواهد شد. این مهم ترین پیشرفت در گزارش ESG در سال‌های گذشته است و گام بزرگی در جهت همگرایی گزارش‌های مالی و غیر مالی خواهد بود.

گزارشگری ESG

اطلاعات غیر مالی، اغلب به عنوان اطلاعات محیطی، اجتماعی و حاکمیت شرکتی (ESG) تعریف می‌شوند که به سه مولفه اصلی در اندازه گیری پایداری و تأثیر اجتماعی یک شرکت اشاره دارد.

مولفه زیست محیطی: چگونگی مدیریت یک شرکت در رابطه با ریسک‌ها و فرصت‌های مرتبط با آب و هوا، کمبود منابع طبیعی، آلودگی، زباله و سایر عوامل محیطی و همچنین تاثیری که یک شرکت بر محیط زیست و اقلیم دارد.

مولفه اجتماعی: اطلاعات در مورد ارزش‌های شرکت و همچنین روابط تجاری آن. به عنوان مثال، اطلاعاتی در مورد موضوعات اجتماعی مانند استانداردهای کار و زنجیره تامین، سلامت و ایمنی کارکنان، کیفیت و ایمنی محصول، حفظ حریم خصوصی و امنیت داده‌ها، تنوع و شمول تمام افراد جامعه و به طور کلی سیاست‌های یک شرکت در مورد موضوعات اجتماعی.

مؤلفه حاکمیتی: اطلاعاتی در مورد حاکمیت شرکتی که می‌تواند شامل اطلاعاتی در مورد ساختار و تنوع هیئت مدیره باشد. غرامت اجرایی؛ پاسخگویی به رویداد بحرانی؛ انعطاف پذیری شرکت؛ و سیاست‌های لابی گری، مشارکت‌های سیاسی و رشوه و فساد نیز، دیگر موضوعات این مولفه هستند.

گزارش ESG فرآیندی است برای جمع‌آوری و افشای داده‌ها در مورد مؤلفه‌های ذکر شده در بالا که به کسب‌وکارها اجازه می‌دهد تا در ارتباط با جنبه‌های غیر مالی مدیریت و عملکرد خود، شفاف باشند.

مطالعه بیشتر: معیار و متریک‌های ESG چیست؟ 

تمرکز قانونی و نظارتی فعلی

دستورالعمل(EU/2014/95) در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا لازم‌الاجرا است. در بلژیک، قانون فعلی برای شرکت‌های بزرگ با بیش از 500 کارمند و موجودی بیش از 17 میلیون یورو یا گردش مالی بیش از 34 میلیون یورو، اعمال می‌شود. علاوه بر افشای شرح مختصری از مدل کسب و کار شرکت، افشاء در موارد زیر الزامی است:

• مسائل زیست محیطی

• مسائل اجتماعی

• مسائل مربوط به کارمندان

• احترام به حقوق بشر

• مبارزه با فساد و رشوه خواری

پذیرندگان ممکن است برای تهیه اطلاعات غیر مالی به چارچوب های اروپایی یا بین المللی از جمله GRI، SDG، SASB و … مراجعه کنند.

مطالعه بیشتر: IFRS یا استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی چیست و چه کاربرد و چالشهایی دارد؟

نگاه به آینده ifrs

نگاه به آینده

کمیسیون اروپا متعهد شده‌است که دستورالعمل فعلی را بازنگری کند. این کار در راستای تقویت سرمایه‌گذاری پایدار انجام گرفته است. الزامات حسابرسی سختگیرانه‌تر که در این بازنگری آمده به این معناست که شرکت‌های بزرگ غیر بورسی یا شرکت‌های عام‌المنفعه نیز شامل این قوانین خواهند بود. علاوه بر این، پیشرفت به سمت یک سیستم گزارش‌دهی جامع که توسط پروژه مدیریت تاثیر Impact Management Projet، مجمع جهانی اقتصاد World Economic Forum و تنظیم کنندگان استاندارد حسابداری (IFRS) تسهیل می‌شود، در حال انجام است.

تغییر در چشم انداز گزارش ESG توسط هیئت استانداردهای بین المللی پایداری IFRS

IFRS اعلام کرد که بنیاد گزارش ارزش The Value Reporting Foundation و هیئت استاندارد‌های افشای آب و هوایی Climate Disclosure Standard Board را ادغام خواهد کرد. ادغام این استانداردها، سمت و سوی استانداردهای آینده را مشخص خواهد کرد. IFRS قبلا اشاره کرده بود که هنگام توسعه استاندارد تغییرات اقلیمی خود بر TCFD متکی خواهد بود. TCFD بر سرمایه گذاران متمرکز است و به دنبال ارائه اطلاعاتی برای آنهاست که بر اساس آن تصمیم گیری کنند. SASB یکی از محبوب‌ترین استانداردهای گزارش‌دهی ESG، بسیار گسترده‌تر از آب و هوا است و دارای راهنمایی‌های خاص برای ۷۷ بخش است. این اعلامیه به این معنی است که استانداردهای ISSB (که با آب و هوا شروع می‌شود و سپس به سایر مناطق ESG گسترش می‌یابد) بر افشاگری‌هایی متمرکز خواهد بود که برای سرمایه‌گذاران مهم است.

این برخلاف اعلامیه‌هایی است که قبلاً توسط گروه مشاوره گزارش‌گری مالی اروپا “EFRAG” منتشر شده بود، که انتظار می‌رود برای حدود 50000 شرکت در سراسر اتحادیه اروپا اجباری شود. EFRAG اعلام کرده که یک رویکرد اهمیت مضاعف را اتخاذ خواهد کرد. در این رویکرد علاوه بر درنظرگرفتن نکاتی که برای سرمایه‌گذاران مهم است، تأثیر یک شرکت بر محیط زیست و جامعه نیز در نظر گرفته شده است.

افشای عمومی مرتبط با پایداری

هیئت استانداردهای بین المللی پایداری (ISSB) در حال نهایی کردن الزامات عمومی برای افشای اطلاعات مالی مرتبط با پایداری است.در مارس 2022،  ISSB در بخش اول پیش نویس گزارش IFRS (s1) الزامات برای یک واحد تجاری را پیشنهاد کرد. همچنین پیشنهاد کرد که هر واحد تجاری مجموعه کاملی از افشاهای مالی مرتبط با پایداری را به بازار ارائه کند.

ISSB پس از در نظر گرفتن بازخورد پیش نویس گزارش، پیشنهادها را مجدداً بررسی کرد و انتظار می‌رود در پایان سه‌ماهه دوم سال 2023 یک استاندارد افشای پایداری IFRS نیز، منتشر کند.

آخرین اقدامات صورت گرفته توسط IFRS

آخرین اقدامات صورت گرفته توسط IFRS

ISSB در 4 آوریل 2023 برای بحث بیشتر در مورد تسهیلات انتقالی که در بخش اول IFRS ارائه شد، تشکیل جلسه داد.

ISSB به طور آزمایشی تصمیم گرفت یک تخفیف انتقالی را در بخش اول IFRS معرفی کند که به واحدهای تجاری اجازه می‌دهد فقط در مورد خطرات و فرصت‌های مرتبط با اقلیم، در اولین سال اعمال IFRS S1 و IFRS S2 گزارش دهند. واحد تجاری ملزم به ارائه اطلاعات در مورد سایر ریسک‌ها و فرصت‌های مرتبط با پایداری، در سال دومی است که این دو استاندارد را اعمال می‌کند.

این معافیت انتقالی یک ساله، تاریخ لازم الاجرا شدن بخش اول IFRS  را تغییر نمی‌دهد. این تخفیف انتقالی هیچ تأثیری بر اعمال یا الزامات بخش دومIFRS ، نخواهد داشت.

ISSB همچنین به طور آزمایشی تصمیم گرفت که اگر یک نهاد از این کمک انتقال استفاده می‌کند، باید این واقعیت را افشا کند. می‌تواند معافیت توافق شده قبلی در IFRS S1 را به گونه‌ای تمدید کند که ملزم به افشای اطلاعات مقایسه‌ای مربوط به سایر اطلاعات مالی مرتبط با پایداری نباشد. همچنین اطلاعات مقایسه‌ای برای اطلاعات مالی مرتبط با آب و هوا در سال دوم مورد نیاز است.

گام‌های اصلی بکارگیری ESG

برای مشتری، گزارش پایداری را می‌توان به مراحل زیر تقسیم کرد: 

مرحله آماده‌سازی: 

·      درک اهداف ESG و مکانیسم‌های حاکمیتی و ادغام آنها در استراتژی شرکت.

·      اهداف ESG شرکت را در مقایسه با همتایانتان، ارزیابی کنید. همچنین برای درک روندهایی که در این حوزه وجود دارد، ریسک‌ها و نتایج مربوط به ESG را نیز در مقایسه با همتایانتان بسنجید.

·      برای درک اولویت‌های ESG با ذینفعان داخلی و خارجی تعامل کنید و با استراتژی کسب و کار و استانداردهای و گزارش دهی، هماهنگ شوید.

مرحله ادغام: 

·      ادغام در استراتژی: اهداف ESG را در برنامه ریزی استراتژیک و تخصیص منابع، ادغام کنید.

·      مدیریت داده و فرآیند: فرآیندهای گزارش دهی را مطابق با چارچوب‌های پذیرفته شده در دستورالعمل‌های اتحادیه اروپا، انجام دهید.

·      همسویی اهداف تجاری با اولویت‌های ESG

·      حسابرسی داخلی و اطمینان خارجی: پایداری را در برنامه حسابرسی داخلی ادغام کنید. تضمین خارجی را با سطح انتظارات ذینفعان تنظیم کنید.

مرحله گزارش دهی: 

·      یک گزارش به موقع و یکدست که مطابق استانداردهای شناخته شده است، تنظیم کنید. سعی کنید گزارشتان همراه با گرافیک، تصویر و ارتباطات واضح باشد.

·      برای گزارش ESG خود از یک نهاد خارج از شرکت، تاییدیه و تضمین دریافت کنید.

مطالعه بیشتر: ۵ اولویت اصلی و حوزه تمرکز برای تحقق بهتر گزارش دهی ESG

چگونه ندای توسعه شما را در این گام‌ها یاری می‌کند؟

ما در ندای توسعه به شما کمک می‌کنیم تا انتظارات ذینفعان در رابطه با گزارش ESG را برآورده کنید. همچنین اطلاعات غیرمالی شما دقیق و کامل باشد. به شما کمک می‌کنیم که به عنوان هیئت مدیره، دانش و اطلاعات کافی از تغییرات آب و هوایی و حاکمیت پایدار شرکتی داشته باشید تا بتوانید تصمیمات آگاهانه اتخاذ کنید. ما تضمین می‌کنیم که یک استراتژی پایداری موفق برای شرکت شما تنظیم کنیم.

ندای توسعه یک رویکرد درست در رابطه با نظارت و اعتبارسنجی گزارش پایداری برای شرکت شما پیشنهاد خواهد کرد تا بتوانید شفافیت کافی را در مواجه با مسائل حاکمیتی به سرمایه گذاران ارائه دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *