روشهای تامین سرمایه برای کسب و کارهای علاقهمند به پایداری و ESG
سرمایه، اساس رشد تمامی کسب و کارها در هر اندازه است و امکان شروع، رشد و پیشرفت را برای آنها فراهم میکند. اما تامین مالی همیشه بزرگترین چالش در راهاندازی کسب و کارها بوده است. کسب و کارهای آگاه به مسائل اجتماعی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. کارآفرینان اجتماعی، کسب و کارها را با اهداف اجتماعی و محیط زیستی راهاندازی میکنند و اغلب به دنبال ایجاد اقتصادی عادلانهتر و پایدارتر هستند. به همین ترتیب شرکتهایی با استراتژیهای قوی در مسائل محیط زیستی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) متعهد به ایجاد تاثیر بر جامعه هستند.
در بسیاری از موارد اما شرکتها هم اهداف اجتماعی و هم تجاری برای تحقق دارند. حداکثر کردن سود میتواند اولویت اصلی آنها باشد و مسلما مولفه ESG در تجارت به تنهایی نیاز به پشتوانه مالی قوی را برطرف نمیکند.
این مقاله به بررسی مزایا و معایب روشهای تامین مالی برای کسب و کارهای آگاهانه اجتماعی و علاقهمند به پایداری میپردازد. امید است که بنیانگذاران آیندهنگر و متعهد به پایداری، شرکای رشد و تامین مالی مناسب برای تحقق اهداف خود را بیابند.
روش 1: سرمایه گذاری خطرپذیر (Venture Capital)
سرمایهگذاری مخاطره آمیز شکلی از سهام خصوصی است که به استارتاپها و شرکتهای نوظهور در مراحل اولیه با سابقه عملیاتی کم یا بدون سابقه با پتانسیل رشد بالا، کمک مالی میکند. شرکتهای نوپا معمولاً از سرمایهگذاران ثروتمند، بانکهای سرمایهگذاری یا سایر مؤسسات مالی در ازای سهام یا سهام مالکیت شرکت، سرمایهگذاری خطرپذیر دریافت میکنند.
سرمایهگذاران خطرپذیر ریسک تامین مالی استارتآپهای پرمخاطره را میپذیرند به این امید که در صورت موفقیت شرکت، بازدهی بالایی کسب کنند. سرمایه گذاری خطرپذیر همچنین میتواند تخصص فنی یا مدیریتی را برای کمک به رشد شرکت فراهم کند.
مزایای VC
مزیت اصلی سرمایهگذاری خطرپذیر در اندازه و مقدار پرداختی است. شرکتهای VC در حمایت سرمایهگذاران، میتوانند منابع مالی را با مبالغ قابلتوجهی، تأمین کنند. آنها فرصتی منحصر به فرد برای کسب و کارها برای رشد فراهم میکنند، که با وام یا تامین بودجه مشاغل کوچک امکانپذیر نخواهد بود.
معایب VC
به دست آوردن VC بسیار دشوار است. مارک اندرسن از شرکت VC Andreessen Horowitz در مصاحبهای در دانشکده بازرگانی استنفورد اعلام کرد که در سال از حدود 3000 متقاضی تنها روی 20 استارتاپ سرمایه گذاری میکنند که به معنای 0.7 درصد متقاضیان است.
علاوه بر این، ایجاد تعادل بین اهداف اجتماعی و مالی کسب و کار شما همیشه آسان نیست. همانطور که گزارش سرمایه گذاری مسئولانه UNPRI در سرمایه گذاری خطرپذیر نشان میدهد، سهامداران VC هنوز در تلاش برای درک ارزش ESG در پرتفوی سرمایه گذاری خود هستند.
این گزارش نشان میدهد که ذهنیت قدیمی “رشد به هر قیمتی” همچنان در بخش VC غالب است. در نتیجه، کار با شرکتهای سنتی VC ممکن است باعث شود شرکتها به سمت اولویت رشد کسبوکار و سود اقتصادی گرایش پیدا کنند و از اهداف اجتماعی-محیط زیستی خود دور شوند.
مطالعه بیشتر: تعریف حسابداری مسئولیت های اجتماعی و اهمیت آن در ارزیابی عملکرد شرکت ها
روش 2: وام های تجاری(business loans)
وام تجاری تمهیدی است که در آن نیاز مالی یک کسب و کار توسط یک مؤسسه تأمین میشود. در ازای تامین مالی، کسب و کار موافقت میکند که پول قرض گرفته شده را در طول مدت وام، همراه با بهره و کارمزد بازپرداخت کند. وام تجاری میتواند به شما کمک کند نیازهای مالی فوری کسب و کار در حال رشد خود را برآورده کنید، از جمله گسترش کسب و کار موجود، افزایش تولید، آنلاین کردن کسب و کار، خرید تجهیزات و موارد دیگر.
مزایای وام تجاری
وامها فشاری که شرکتهای VC میتوانند بر کسب و کار وارد کنند، را ندارند. از آنجایی که وام دهندگان بدون توجه به ارزش شرکتهای وام گیرنده بازپرداخت یکسانی دریافت میکنند، نتیجه این است که کارآفرینان اجتماعی قادر خواهند بود با شرایط خود رشد کنند و از تغییر اهداف و اولویتها اجتناب کنند.
معایب وام تجاری
با وجود عدم فشار بر رشد، وامهای تجاری بدون فشار نیستند. اغلب گفته میشود که بدهی به عنوان یک توپ و زنجیر روی یک تجارت عمل میکند. این به این دلیل است که شرایط بازپرداخت وام عمومی است و توسط وام دهندگان بدون توجه به چرخههای جریان نقدی وام گیرندگان تعیین میشود. بنابراین، برنامههای بازپرداخت ثابت مشکلاتی را برای شرکتهای اجتماعی ایجاد میکند زیرا درآمدشان گاهی اوقات میتواند ناپایدار باشد.
در واقع، بسیاری از شرکتهای اجتماعی شرایط وامهای تجاری را بسیار سخت و دست نیافتنی میبینند. به عنوان مثال، وامدهندگان بانکی اغلب از متقاضیان میخواهند که صورتهای مالی ارائه کنند تا ثابت کند که دارای جریان نقدینگی قوی و ثابت در بازههای تاریخی هستند و همچنین داراییهای فیزیکی با ارزش (مانند اتومبیل، اموال یا تجهیزات) را به عنوان وثیقه وام ارائه دهند. که این موارد همیشه در شرکتهای اجتماعی به آسانی در دسترس نیستند.
مطالعه بیشتر: بهترین دورهها و گواهینامههای حرفهای ESG برای متخصصان
روش 3: تامین مالی بر اساس درآمد(Revenue-based financing)
تامین مالی براساس درآمد نوعی روش افزایش سرمایه است که در آن سرمایهگذاران توافق میکنند در ازای درصد معینی از کل درآمد ناخالص جاری شرکت، سرمایه را به شرکت ارائه دهند. صاحبان کسب و کار متعهد میشوند چند برابر سرمایه گذاری اولیه را به سرمایه گذاران بازپرداخت کنند که معمولاً از 1.5 برابر تا 5 برابر متغیر است. پرداختها انعطافپذیر هستند و به درآمد شرکت بستگی دارد. تامین مالی مبتنی بر درآمد شامل پرداخت بهره، وثیقه یا کاهش ارزش سهام نمیشود. این روش یک جایگزین برای تامین مالی بدهی و سهام برای شرکتهایی است که برای رشد به سرمایه نیاز دارند اما نمیخواهند کنترل یا مالکیت کسب و کار خود را رها کنند.
مزایای RBF
انعطافپذیری بزرگترین مزیت تامین مالی مبتنی بر درآمد است. از متقاضیان تقاضای ارائه وثیقه نمیشود و همچنین نیازی به صورتهای مالی حسابرسی شده ندارد.
علاوه بر این، با یک مدل تقسیم درآمد، اندازه و زمان پرداخت با عملکرد درآمد شرکت مرتبط خواهد بود. یعنی وقتی کسب و کار درآمد بیشتری داشته باشد، در آن ماه بیشتر بازپرداخت دارد و هنگامی که درآمد کاهش مییابد، بازپرداخت نیز کاهش مییابد، که میتواند سختی روشهای تامین مالی سنتی را از بین ببرد. این روش میتواند برای شرکتهای اجتماعی که با حاشیههای پایینتر فعالیت میکنند یا نرخ رشد سالانه آهستهتری نسبت به شرکتهای استارتآپ معمولی دارند، مطلوب باشد.
معایب RBF
مانند هر روش دیگر تأمین مالی کسب و کار، تأمین مالی مبتنی بر درآمد دارای محدودیتهایی است که اصلیترین آن وابستگی به درآمد است. در حالی که بودجه VC نیازی به بازپرداخت نیست و اکثر وامها را میتوان با هر منبع نقدی بازپرداخت کرد، بودجه RBF باید با درصدی از درآمد شرکت دریافت کننده بازپرداخت شود. این بدان معناست که کسب و کارهایی که تازه راهاندازی شدهاند و یا هنوز به درآمد نرسیدهاند، واجد شرایط دریافت بودجه RBF نیستند.
مطالعه بیشتر: چگونه ESG برای کسب و کارها ایجاد ارزش میکند؟ ۶- گام شروع حرکت در مسیر ESG
کدام روش تامین مالی، بهترین انتخاب است؟
شرکتهای اجتماعی هدف محور هستند و اغلب با تمرکز بر بهبود جنبههای زیست محیطی، اجتماعی یا حاکمیتی (ESG) جامعه فعالیت دارند با این وجود، هیچ دو شرکتی در جهان یکسان نیستند و هیچ بهترین روش تامین مالی برای شرکتهای علاقهمند به پایداری و ESG وجود ندارد.
هر کدام از مسیرهای تامین مالی را که انتخاب کنید، بسیار مهم است که سرمایهگذاری را بیابید که رویکرد شما را برای ایجاد یک کسبوکار با اهداف والاتر درک کنند. وقتی صحبت از کسب و کار پایدار و کارآفرینی اجتماعی میشود، ارزشهای اصلی و اولویتهای کسب و کار نباید به خاطر پول به خطر بیفتد.