معرفی کتابچه: بررسی وضعیت گزارش دهی پایداری و مسئولیت اجتماعی شرکتی / سازمانی در ایران
شرکتهای برتر در سطح جهان از اینترنت و وب سایت خود برای انتشار و افشای اطلاعات مهم مرتبط با عملکرد مسئولانه، پایدار و غیر مالی استفاده میکنند. بسیاری از این شرکتها، از طریق اختصاص بخشی ویژه در سایت و یا انتشار این گونه دادهها در قالب مجموعههای متنی – تصویری چارچوبمند تلاش میکنند تا ارتباط مؤثر و آسانتری با ذینفعان خود برقرار کنند. اطلاع رسانی در چارچوب مصاحبه، رپورتاژ آگهی و یا پستهای اختصاصی در وبسایتها از شیوههای اطلاع رسانی کهنهای است که تنها در ذیل فعالیتهای روابط عمومی و نه در چارچوب یک رفتار و استراتژی مسئولانه و پایدار صورت میگیرد. اینگونه شیوههای قدیمی و کلاسیک اطلاع رسانی در خصوص فعالیتهای پایدار و مسئولانه، نمیتواند اثر چندانی در آگاهی ذینفعان و تسهیل تصمیمگیریهای مرتبط صورت دهد.
در ایران تاکنون پروژه مطالعاتی – تحقیقی با موضوع بررسی وضعیت گزارشدهی پایداری و مسئولیت اجتماعی شرکتی – سازمانی منتشر نشده است. در این خصوص تعداد محدودی مقالات علمی- دانشگاهی وجود دارد که عموما به صنایعی مانند پتروشیمی و یا بیمه پرداختهاند. در خصوص وضعیت مسئولیت اجتماعی در شرکتهای ایرانی، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در سال ۱۳۹۸ گزارشی منتشر کردهاست که در آن اشارهای به کمیت گزارشهای منتشرشده و وضعیت استفاده از اینترنت به منظور انتشار گزارشهای پایداری و مسئولیت اجتماعی شرکتی – سازمانی نشدهاست.
گزارشدهی پایداری، با آنچه که گاه گزارشدهی غیرمالی و یا مسئولیت اجتماعی شرکتی/سازمانی خوانده میشود عمری بیش از بیست و پنج سال در جهان دارد و در کشور ما نیز از حدود سال ۱۳۸۷ به این سو مورد توجه سازمانهای خیریه و یا سازمانهای دولتی قرار گرفته است. در سالهای اخیر، با تصویب نظامنامه مسئولیت اجتماعی در وزارت نفت، تدوین و انتشار استاندارد (اصول راهنما) مسئولیت اجتماعی و خیر جمعی و همچنین تهیه پیشنویس قانون مسئولیت اجتماعی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس، سیاستگذاری و تنظیمگری در این حوزه وارد مرحله جدیدی شد. این تحولات سبب شده است که نشر گزارش پایداری و CSR دیگر تنها یک اقدام داوطلبانه صرف از سوی کسب و کارها نباشد. همچنین با توجه به فصل ششم از دستورالعمل حاکمیت شرکتی ناشران ثبت شده در بازار بورس ایران، حسابرس مستقل شرکتهای سهامی عام، بایستی در گزارش تفسیری هیأت مدیره و یا گزارش عملکرد هیأت مدیره، بندی را به گزارشدهی پایداری اختصاص داده و در این خصوص به مجمع عمومی صاحبان سهام اطلاع رسانی نمایند.
ندای توسعه به عنوان اولین مؤسسه مشاوره دانش بنیان در حوزه پیادهسازی سیستمهای مسئولیت اجتماعی شرکتی سازمانی و با بهرهمندی از دانش تخصصی تنها مشاوران گواهی شده سازمان بین المللی گزارشدهی (GRI) در ایران، بر آن شد که در قالب یک پروژه مطالعاتی به بررسی وضعیت انتشار اینترنتی گزارش پایداری و اطلاع رسانی مسئولیت اجتماعی شرکتی از سوی بنگاههای اقتصادی و سازمانها در ایران بپردازد.