معیار و متریکهای ESG چیست؟ چگونه با متریکهای مشترک گزارش پایداری به ارزش بلندمدت برسیم؟
صاحبان کسب و کارهای پیشرو میدانند که اداره یک شرکت موفق، مستلزم ایجاد ارزش بلندمدت بین همه ذینفعان است. برخلاف استانداردهای اندازهگیری عملکرد مالی، فقدان استانداردهای ESG مشخص برای اندازهگیری اطلاعات غیرمالی و ارزشی که ما برای ذینفعان فراتر از سهامداران ایجاد میکنیم، احساس میشود. بیش از 600 چارچوب و هزاران معیار و متریک وجود دارد و به تعبیر پیتر دراکر نظریهپرداز برجسته مدیریت:
“شما نمی توانید چیزی را که نمیتوانید اندازهگیری کنید، بهبود بخشید.”
اندازهگیری متریکها و معیارهای مربوط به مسائل ESG در تصمیمگیری سرمایهگذاران، تنظیم کنندهها، شرکای تجاری و مصرف کنندگان اهمیت فزایندهای پیدا کردهاست. پس با این سوالات روبرو میشویم:
-معیار و متریکهای ESG چیست؟
-چگونه متریکهای مشترک میتواند باعث ایجاد ارزش بلندمدت شود؟
معیار و متریکهای ESG چیست؟
یک متریک، یک معیار کمی یا کیفی است که برای پیگیری پیشرفت و ارزیابی موفقیت استفاده میشود. برای کسبوکارها، معیارها برای ردیابی پیشرفت و عملکرد در زمینههایی مانند درآمد، سودآوری، مشتریان، کارکنان و غیره استفاده میشود، که برای دوام و عملکرد یک کسبوکار حیاتی هستند.
هنگامی که ما در مورد معیارهای ESG صحبت میکنیم، در واقع در مورد معیارهای عملکرد یا شاخصهای عملکرد یک شرکت در مورد مسائل زیست محیطی (E)، اجتماعی (S) و حاکمیت (G) صحبت میکنیم. این متریکها مشابه سایر معیارهای تجاری هستند زیرا برای ارزیابی عملکرد عملیاتی و ریسک یک شرکت استفاده میشوند.
معیارهای ESG میتواند از استانداردها، چارچوب ها یا مقررات، نشات گرفته و به صورت کمی ویا کیفی باشند. به طور معمول، سرمایهگذاران از دادهها و معیارهای مالی برای تعیین امکان سنجی سرمایهگذاری در یک شرکت استفاده میکنند. اما اخیرا، آنها به معیارهای ESG روی آوردهاند تا دوام و عملکرد بلندمدت شرکتها را بر اساس ریسکها و فرصتهای غیرمالی ESG در کنار معیارهای تجاری سنتی ارزیابی کنند.
استاندارد، چارچوب و پرسشنامه ESG چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟
در فضای ESG، اصطلاحات «استاندارد ESG»، «چارچوب ESG» و «پرسشنامه ESG» اغلب با هم ترکیب میشوند. اما این سه اصطلاح، ابزارهای کاملا متفاوتی برای گزارش و مدیریت ESG هستند:
• استاندارد ESG حاوی معیارهای افشای دقیق، از جمله معیارهای عملکرد یا سایر متریکها است. استانداردهای ESG معیارها و مشخصات واضح و منسجمی را برای شرکتها ارائه میکنند تا در مورد عملکرد، اهداف و سیاستهای ESG خود گزارش دهند. استانداردهای ESG نیازمند یک فرآیند حاکمیتی دقیق برای ایجاد و اجماع بین ذینفعان و کارشناسان است.
• چارچوب ESG یک قاعده فراگیر و گسترده برای اطلاعات است. چارچوب ESG مجموعهای از اصول است که راهنمایی و شکل دادن به درک یک موضوع خاص و جهتگیری اطلاعات را تعیین میکند اما روش جمعآوری یا گزارش آنها را تعیین نمیکند. برخلاف استانداردها، چارچوبها بر اساس فرآیندهای مشاورهای ساده ایجاد میشوند.
• پرسشنامه ESG نظرسنجی است که توسط شخص ثالث برای دریافت پاسخهای شرکت با هدف ارزیابی عملکرد کلی پایداری آن از طریق رتبهبندی یا امتیاز ESG اجرا میشود. پرسشنامهها توسط شخص ثالث تهیه میشود و مشارکت یک شرکت داوطلبانه است. پرسشنامهها اطلاعات بسیار خاصی را میپرسند که اغلب با استانداردها و چارچوبهای موجود همسو هستند، اما برخلاف استانداردها و چارچوبها، معمولاً در دسترس عموم نیستند و در روششناسیشان شفافیت بسیار کمتری دارند.
مطالعه بیشتر: استاندارد جهانی مسئولیت اجتماعی iso ۲۶۰۰۰ چیست و چگونه می توان از آن استفاده کرد
متریکهای کمی و کیفی ESG چه تفاوتهایی دارند؟
ماهیت و تنوع بالای معیارهای ESG یکی از چالشهای اصلی شرکتها است. برخلاف مجموعه دادههای مالی که عمدتا عددی هستند، متریک و معیارهای ESG میتوانند شامل دادههای کمی و کیفی باشند تا به سرمایهگذاران و سایر ذینفعان کمک کند تا اقدامات و اهداف شرکت را درک کنند.
معیارهای کمی مقادیر عددی هستند که به راحتی میتوان آنها را در طول زمان یا بین شرکتها محاسبه و مقایسه کرد. این متریکها اطلاعاتی را در مورد مقادیر، فواصل، درصد و غیره منتقل میکنند. بر خلاف معیارهای مالی، معیارهای کمی ESG در واحدهای اندازه گیری مختلف وجود دارند و به دلار، یورو و سایر واحدهای پولی وابسته نیستند.
معیارهای کیفی بلوکهایی از متن هستند، بنابراین جمعآوری و مقایسه آنها دشوارتر است و کیفیتها، ویژگیها، استراتژیها، فرآیندها و اقداماتی را توصیف میکنند که به صورت عددی قابل اندازهگیری نیستند.
در گزارشهای ESG و گزارشهای پایداری، شرکتها معمولاً از معیارهای کمی و کیفی استفاده میکنند.
چگونه متریکهای مشترک میتواند باعث ایجاد ارزش بلندمدت شود؟
در آگوست 2019، از 181 مدیر عامل، برای حمایت از بیانیه میزگرد تجاری در مورد هدف یک شرکت برای ایجاد ارزش بلندمدت برای همه سهامداران، امضا جمعآوری شد. ابتکار متریکهای مشترک WEF-IBC یکی از راههایی است که خود را در قبال این تعهد، سرمایهگذاران و سایر سهامداران برای ارزیابی عملکردمان پاسخگو بدانیم.
به دعوت پروفسور کلاوس شواب، رئیس اجرایی مجمع جهانی اقتصاد و برایان مونیهان، رئیس شورای تجارت بینالملل و رئیس و مدیر عامل بانک آمریکا، چهار شرکت بزرگ حسابداری برای شناسایی مجموعهای جهانی از معیارها که امکان گزارشدهی ESG قابل مقایسه و منسجم را فراهم میکند، همکاری کردند. در حالی که تشویق همگرایی به سمت استاندارد جهانی برای گزارشگری غیرمالی است.
با انتشار گزارش “اندازه گیری سرمایه داری سهامداران: به سوی معیارهای مشترک و گزارش دهی منسجم از ایجاد ارزش پایدار”، در سپتامبر 2020، 21 معیار اصلی و 34 معیار توسعه یافته شناسایی شد که از استانداردهای موجود مانند SASB، GRI، و TCFD گرفته شده است. این نوآوری برای تکمیل استانداردهای سنتی طراحی شده است، نه جایگزینی آنها.
متریکها: دروازهای به سوی خلق ارزش بلند مدت
برای شرکتهایی که تازه شروع به حرکت در مسیر گزارشدهی در مورد معیارهای ESG کردهاند، این متریکها نقطه شروع مناسبی هستند و حتی اگر گزارشدهی سطح بالا و حرفهایتری دارید، معیارهایی که در ادامه مشاهده میکنید، فرصتی برای برجسته کردن رویکرد شرکت شما هستند.
21 معیار و متریک اصلی | |||
---|---|---|---|
حاکمیت | ● هدف گذاری ● ترکیب هیئات حاکمیتی ● موضوعات متریالیتی مؤثر بر ذینفعان ● مبارزه با فساد ● توصیههای اخلاقی و مکانیسم گزارشدهی ● ادغام ریسک و فرصت در فرآیند کسب و کار | مردم | ● تنوع و همهپذیری(%) ● برابری پرداخت(%) ● سطح دستمزد(%) ● خطر کار اجباری کودکان ● بهداشت و ایمنی(%) ●آموزش ارائه شده(# و $) |
طبیعت | ● انتشار گازهای گلخانهای ● اجرای TCFD ● استفاده از زمین و حساسیت زیست محیطی ● مصرف و برداشت آب در مناطق تحت تنش آبی | رونق | ● تعداد مطلق و نرخ اشتغال ● مشارکت اقتصادی ● مشارکت سرمایهگذاری مالی ● مجموع هزینههای تحقیق و توسعه($) ● کل مالیات پرداختی |
تمامی این معیارها برای کمک به انتقال جامعه تجاری از تمرکز اولیه بر عملکرد مالی کوتاهمدت، سهماهه و …. به سمت تمرکز گستردهتر بر ارزش بلندمدت در پیامدهای انسانی، مصرفکننده، اجتماعی و مالی طراحی شدهاند.
مطالعه بیشتر: تعریف ۵ استاندارد و چارچوب گزارش نویسی پایداری
خلق ارزش پایدار
تاکنون، جنبش سرمایهداری ذینفعان در همه سطوح مورد استقبال قرار گرفته است: مدیران ارشد و اعضای هیئت مدیره میدانند که پرسیدن سوالات استراتژیک و ایجاد مسیر بهتری به جلو مهم است، و کارمندان و مصرفکنندگان از آنها میخواهند این کار را انجام دهند.
در پروژه WEF-IBC از مشارکت کارشناسان بخشهای مختلف سازمانها از جمله مدیرعامل، مدیر ارشد پایداری، مدیر ارشد مالی، مدیر ارشد ریسک و مدیر ارشد استراتژی استفاده شده است. پس افشای ESG هسته اصلی استراتژی کلی یک سازمان یا شرکت است نه حاشیهای و جانبی. ادغام ESG در استراتژی شرکت فرصتی برای ایجاد تمایز در نحوه ارائه ارزش بلندمدت شرکت شما در بین ذینفعان است.
از کدام متریک استفاده کنیم و از کجا شروع کنیم؟
با شناسایی مسائل متریالیتی ESG خود شروع کنید، به عنوان مثال مواردی که برای عملکرد مالی و عملیاتی شما مهم هستند یا برای حفاظت از محیط زیست یا بهبود جامعه مهم هستند. سپس، به استانداردها یا چارچوبهای اصلی که معیارها یا متریکهای عملکرد خاصی را در مورد این موضوعات ارائه میدهند، مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر: بهترین دورهها و گواهینامههای حرفهای ESG برای متخصصان
در ندای توسعه، تمرکز بر استراتژی هدفمند با رویکرد خلق ارزش بلندمدت جایی است که شروع میکنیم. مجموعه ندای توسعه، اولین مرکز دانش بنیان در حوزه طراحی و پیادهسازی سیستمهای مسئولیت اجتماعی شرکتی در ایران است. همچنین بنیانگذار مجموعه ندای توسعه، اولین دارنده گواهینامه تخصصی تنظیم گزارش پایداری از سازمان ۲۰۲۲ GRI در ایران است. کارشناسان ما آمادهاند تا شما را در تمامی مراحل از شناسایی، برنامهریزی و استراتژی، به کارگیری چارچوبها و استانداردها تا گزارشدهی و بررسی عملکرد یاری کنند.