آیا ESG همان CSR است؟
با رشد چشماندازهای مسئولانه در تجارت، مفاهیم بسیاری در قالب یک ادبیات متنوع، پیرامون اصطلاحاتی مانند مسئولیت اجتماعی، پایداری و حاکمیت اجتماعی-محیط زیستی مطرح شده است. آشنایی با این اصطلاحات، مفاهیم و ارتباط آنها با یکدیگر از گام های ابتدایی برای توسعه فرهنگ مسئولانه در شرکتهاست. دو اصطلاح مهم و پرکاربرد در حوزهی مسئولیت اجتماعی و پایداری شرکتی عبارتند از ESG و CSR.
هر دو اصطلاح خواستگاه یکسان دارند و در ارتباط با شیوه ها و سیاست هایی که شرکت ها اتخاذ میکنند تا تأثیر مثبت بر جهان داشته باشند، هستند. با این حال، در طول چند سال اخیر، تمرکز از یک تحلیل صرفاً بیروننگر به رویکردی پویاتر با تمرکز بر عوامل داخلی و خارجی سازمان تغییر کرده است. برای شرکت ها مهم تر از همیشه است که به این فکر کنند چگونه می توانند دنیای اطراف خود را بهبود بخشند. امروزه مصرفکنندگان، سرمایهگذاران و سایر گروههای مهم انتظار دارند که سطح مشخصی از مسئولیتپذیری و عملکرد برندهایی را که با آنها درگیر هستند، ببینند و اغلب بررسی میکنند که آیا ارزشهای یک برند با ارزشهای آنها همخوانی دارد یا خیر. در اینجا برخی از تفاوتهای بین آنها و آنچه که برندها باید در مورد این اصطلاحهای تجاری پایدار بدانند، آورده شده است.
تعریف و ابعادESG
شاخصه های محیط زیستی، اجتماعی و حاکمیتی به اختصار ESG شناخته میشود (Enviromental,Social and Governance). از این معیارها برای ارزیابی عملکرد کسب و کارها استفاده می شود تا مشخص شود آیا آنها از تاثیرات اجتماعی خود، آگاه هستند یا خیر.
محیط زیست
در بعد محیط زیستی، مسائل اصلی شامل موارد زیر میشود اما محدود به این موارد نیست:
- همکاری در مبارزه با تغییرات آب و هوایی
- استفاده بهینه از سرمایه های طبیعی
- مدیریت آلودگی و پسماند
- استفاده از انرژیهای سبز و تجدیدپذیر
مطالعه بیشتر: مسئولیت اجتماعی سازمان ها و سند CSR چیست و چه تاثیری بر کسب و کار شرکتها دارد؟
اجتماعی
در بعد اجتماعی، مسائل اصلی شامل موارد زیر میشود اما محدود به این موارد نیست:
- توسعه بهداشت، ایمنی و سرمایه انسانی
- ایمنی محصول و مصرف کننده
- فعالیتهای اجتماعی
- ایجاد فرصتهای اجتماعی توسط شرکتها
حاکمیت
در این بعد مسائل اصلی شامل موارد زیر میشود اما محدود به این موارد نیست:
- حاکمیت شرکتی برپایه عدالت و مسئولیت پذیری
- شفافیت و اخلاق مداری
CSR چیست؟
مسئولیت اجتماعی شرکتی-سازمانی یک مدل تجاری خود تنظیم گرایانه است.البته در سال های اخیر و در کشورهای مختلف چشم انداز به مسئولیت اجتماعی-شرکتی، از یک مدل تجاری صرف، فراتر رفته است. همچنین دولت ها و سازمانهای بین المللی نیز در قاعده مند نمودن این حوزه گامهایی برداشته اند. مسئولیت اجتماعی-شرکتی بر پاسخگویی یک کمپانی به مجموعه ی خود، ذینفعان و حوزه ی اجتماعی تاکید دارد.
مطالعه بیشتر: توسعه پایدار و اهداف ۱۷ گانه آن چیست و چه اهمیتی دارند؟
مسئولیت اجتماعی شرکتی(CSR) یکی از مفاهیم نوین در دنیای کسب و کار امروزی است که پیوند قوی با توسعه پایدار دارد و مسئولیتی است که طبق آن شرکت ها یا سازمانها، علاوه بر وظایف سازمانی، از طریق رفتار پیشگیرانه و اصلاحی به مدیریت تاثیرات و پیامدهای ناشی از تصمیمات یا فعالیتهای خود در قبال ذینفعان پرداخته و به تحقق اهداف توسعه پایدار کمک کنند. ذینفعان عمده عبارتند از: کارکنان و خانوادههای آنان، مشتریان، تامین کنندگان، ساکنان جوامع بومی و محلی، شهروندان، سازمانها(دولتی و غیر دولتی) و محیط زیست. با نگاهی به وضعیت جهان در می یابیم، که در حال حاضر ما در هجمه ای از انواع بحرانهای زیست محیطی روزگار میگذرانیم. تغییرات جهانی وضعیت جوی احتمالاً نشان از بزرگترین چالشهای زیست محیطی در آینده ای نه چندان دور دارد. امروزه، تأمين مسائل رفاهی، معیشتی و امنیتی میلیاردها انسان در سراسر جهان از جمله دغدغه هایی هستند که توسط جامعه علمی بینالمللی به رسمیت شناخته شده است .
بیشتر بخوانید: اقدامات شرکت نایک در حوزه مسئولیت اجتماعی
امروزه لازم است تا حدی از رویکردهای صرفاً بازار محور و متمرکز بر توسعه بازارهای مالی فاصله گرفته و خط مشی هایی با دغدغههای اجتماعی جایگزین آن گردند. ازآنجایی که به دلیل وجود چالش هاي اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی درکشورها و مطالبات روز افزون ذینفعان متعدد، ضروری است، طراحی و استقرار سیستم مدیریت یکپارچه مسئولیت اجتماعی شرکت و گزارش دهی اقدامات مرتبط به گونهای صورت پذیرد که به پرهیز از صرف هزینههای گزاف با نتایج حداقلی انجام گردد.
CSR در مقابل ESG
به طور کلی، مردم در مورد تفاوت بین مفاهیم ESG و CSR گیج می شوند و اغلب آنها را به جای یکدیگر استفاده می کنند. در حالی که هر دو این مفاهیم به هم مرتبط هستند، هر کدام اهداف و ویژگیهای خاص خود را دارند.
ESG مسئولیت CSR را بر عهده می گیرد و بر اساس آن به گونه ای ایجاد می شود که آن را از قلمرو بشردوستی محض خارج می کند و مجموعه ای مشخص از اعدادی است که سرمایه گذاران و مصرف کنندگان میتوانند به طور یکسان در درک شیوه های بشردوستانه، اجتماعی و حاکمیت داخلی شرکت مورد استفاده قرار دهند. | CSR پیشرو ESG است و بدون آن ESG معنا ندارد. هدف CSR پاسخگو کردن یک کسب و کار است و معیارهای ESG تلاش های چنین کسب و کاری را قابل اندازه گیری می کند. |
ESG شاخصهای قابل سنجش (شامل مسائل پایدار، اخلاقی و حاکمیت شرکتی مانند مدیریت ردپای کربن شرکت و …) را برای اندازهگیری مسئولیتپذیری ارائه میکند. این شاخصها نحوه رفتار شرکت ها با کارکنان، مدیریت زنجیره تامین، واکنش به تغییرات آب و هوا، افزایش تنوع و شمول و ایجاد پیوندهای اجتماعی نشان میدهد. | CSR نوعی خود تنظیمی است که تضمین می کند اقدامات یک شرکت تأثیر مثبتی بر محیط زیست، مصرف کنندگان، کارکنان و جوامع دارد |
منبع:specialoilfield
2 پاسخ
بسیار عالی و آموزنده بود. با تشکر از زحمات تیم مجربتون.
ممنون از نظر شما. خوشحالیم که این محتوا برای شما مفید بوده است.